Пепел

Пепел е книга за едно чуждо ежедневие – ежедневието на момчетата от хрониките в криминалните страници на вестниците. Обикновено ежедневие: с техните си грижи, с техните си проблеми, с които се справят по тяхно му…
И ето това ежедневие Константин Кацаров е успял да превърне в сюжет за роман. Този роман може да ви стъписа, може да ви разгневи, но няма да ви позволи да го захвърлите, преди да сте стигнали до последната страница.
Където впрочем пише:

„Моля, пази написаното, защото следва продължение.”

Христо Карастоянов

Ново издание: 2021 г.

Из Пепел 09. 04. 2006. Неделя.

Новото ми име беше Дейвид Мартин. Родителите ми бяха емигрирали през шейсетте години в Щатите. Бях американец, роден в Ангола. По паспорт бях на тридесет и една (не навършени) години.

Таксито ни караше към летището. Емилия бе до мен, от плът и кръв, но аз имах чувството, че съм в абсурд. Няколко кичура от бретона ми бяха натежали от влага. Прокарах ръка по челото да ги отместя и след това внимателно, бавно я спуснах по страните си надолу. Изпитах смущение – не знаех как да се държа с новото си лице.

Познавах пътя към летището, често ми се бе налагало да го използвам. Сега обаче ми се струваше нередно, че го правя. Вълнувах се и не можех да го скрия от себе си. Не се чувствах добре и избавлението ми се струваше като кошмар, който исках час по-скоро да приключи. В четири следобед бяхме в района на летището.

В сектора за заминаващи беше задушно. Нямаше климатик, а имаше огромна опашка от хора. Прилоша ми и трябваше да поседна, но бяхме вече на контролата. Документите ми не създадоха проблеми. Стигнахме до прохладната безмитна зона само за няколко минути – но те ме състариха. Мълчах и ругаех …

Още откъси от ПЕПЕЛ

Виж повече във FB за романа Пепел

Виж следващата книга Паралел

Купи „Пепел“ тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *